Satijnupdate

Door Desiree Riemersma-Soentjens ,maart 2012

In de ruim 7 jaar dat ik me bezig hou met satijnziekte heb ik de ziekte voorbij zien komen in veel gradaties. Ik heb beginnende satijnziekte gezien en ik heb de gevolgen gezien van vergevorderde satijnziekte. Op deze site staan bijv. 3-D scans van de botten van een satijn met vergevorderde satijnziekte en de beelden spreken voor zich.

Na zoveel jaar denk je dat je alles wel gezien hebt en je ook begrijpt wat satijnziekte doet met botten. Maar toch waren we verbijsterd, geschokt en enorm ontdaan toen we op een röntgenfoto zagen hoe totaal verwoestend en niets ontziend satijnziekte daadwerkelijk is. (de beelden en het verhaal hiervan staan bij het kopje 'vergevorderde sz (satijnziekte))

 De satijn op de röntgenfoto werd ter euthanasie binnengebracht in de praktijk van onze dierenarts Krista Caers en de eigenaar gaf toestemming om na de euthanasie röntgenfoto’s te maken van de cavia. Daar zijn we zeer dankbaar voor, omdat deze röntgenfoto’s laten zien hoe vreselijk de gevolgen van satijnziekte zijn.

Hoewel dit een extreem geval is en we niet veel van deze gevallen zullen tegenkomen in de praktijk, zegt dit niks over de pijn die een satijncavia heeft als er satijnziekte is. Pijnbeleving is een subjectief iets en het is zeer goed mogelijk dat deze cavia niet meer pijn heeft gehad dan een cavia met satijnziekte in een minder extreme vorm. Het is daarom belangrijk om te beseffen dat satijnziekte in elk stadium het leefgenot en welzijn van de cavia kan aantasten. Deze rontgenfoto’s gebruiken we om te laten zien dat satijnziekte extreme vormen kan aannemen en wat satijnziekte uiteindelijk doet met het skelet. Dit wil niet zeggen dat satijnziekte in een minder extreme vorm niet als net zo pijnlijk of als pijnlijker wordt ervaren door het dier.

Sinds augustus 2011 zijn we ook bezig met een zeer kleinschalig onderzoek. Bij een drietal cavia’s die een verlaagd calciumgehalte in het bloed hebben, is geprobeerd om het calciumgehalte te doen verhogen door toevoeging van alphacalcidol in het dieet. Inmiddels zijn 2 doseringen geprobeerd en beiden laten geen verhoging van het calciumgehalte in het bloed zien. We beseffen uiteraard dat dit een zeer kleinschalig onderzoek is, desalniettemin zien we bij alledrie de cavia’s geen toename van calciumwaardes in het bloed. Het onderzoek loopt nog steeds.

We zullen ook blijven doorgaan met het verspreiden van informatie over satijnziekte. De Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren noemt de satijncavia in hun politieke lobby tegen de fok van rasdieren met erfelijke gebreken: http://www.sophia-vereeniging.nl/nl/pages/activiteiten/politiek/rasdierenshows.html Het is weliswaar maar 1 zinnetje, maar het voelt toch als een overwinning!

Er is nog ontzettend veel onderzoek naar satijnziekte nodig en het is nog maar de vraag of we er ooit achter zullen komen wat satijnziekte nou precies is en waar het door veroorzaakt wordt. Dat is ook niet onze taak, want daar hebben we de financiele middelen en de expertise niet voor in huis. Wel zullen we blijven doorgaan met het verspreiden van informatie, het helpen van satijneigenaren en we zullen ons gaan concentreren op satijncavia’s  en de invloed van satijnziekte op het dierenwelzijn. Momenteel lopen er gesprekken met verschillende mensen en zodra er resultaten te melden zijn, zijn ze hier als eerste te lezen!