Finlay

 

Onze Finlay werd geboren op 11 januari 2004. Zeer bewust gefokt door een satijnfokker en gekocht door een Nederlandse fokker. Die besloot na een nare ODervaring met een van haar satijnen, niet meer met satijn te fokken en vroeg of Finlay naar Knoevel kon komen. Dat was in oktober 2004. Uiteraard kon dat! Finlay heeft geruime tijd samengewoond met Herbie, een buff satijnbeertje, die al op zeer jonge leeftijd OD kreeg. Het waren grote vrienden en Finlay was echt lief voor Herbie. Ze hadden nooit ruzie, zelfs niet toen ze hun bak gingen delen met 3 gesteriliseerde zeugjes!

 

Herbie is op een leeftijd van een jaar ingeslapen vanwege zijn zeer ernstige OD. Daarna heeft Finlay lang samengewoond met de 3 gesteriliseerde zeugjes. Finaly werd geregeld geröntgend en lange tijd is hij vrij gebleven van OD. Medio 2006 werden de eerste tekenen toch zichtbaar op de röntgenfoto’s, terwijl er zo nog geen symptomen waren.

 

Na lang wikken en wegen hebben we Finlay een jaartje geleden laten castreren, zodat hij in de grote bak kon gaan wonen. De castratie verliep uitstekend en Finlay had het gelijk erg naar zijn zin in de grote bak. De beer die gewoon gezellig samenwoonde met nog een beer tussen de zeugjes, veranderde van een sukkeltje in een stoere machobeer!

 

Helaas begon Finlay enkele maanden later toch symptomen van OD te vertonen, het typische huppelende loopje en de typische zijdelingse lighouding waarbij de achterpoot wat omhoog gestoken wordt, om deze te ontlasten. Röntgenfoto’s wezen uit dat de OD op korte tijd behoorlijk verergerd was. Dit was begin februari 2008.Finlay keeg een natuurlijke pijnstiller en dat is lang goed gegaan.

 

Nu, enkele maanden later, is de OD weer behoorlijk verergerd. Finlay krijgt een reguliere pijnstiller en gaat meedoen aan de test met Bis. Mensen die hem  al langer kennen, zien dat hij behoorlijk achteruit is gegaan en hoewel hij nog graag achter de zeugjes aangaat, is hij wel erg snel moe. We hebben geen idee hoe lang Finlay nog bij ons zal zijn, maar we weten hoe zijn toekomst er uit zal zien……