Wat is een satijncavia?

 

Satijncavia's hebben een holle haarstructuur. Door de holle haren wordt het licht weerkaatst, waardoor een heel aparte glans ontstaat. Deze glans is anders dan bij 'gewone' cavia's.

De glans van satijncavia's wordt ook wel eens 'parlemoer'-glans genoemd. Dit omdat de glans, net zoals bv bij parlemoerlak van auto's, vaak sprankelende, lichte kleuren weerkaatst. Een normale glans op caviavachtjes zie je op foto's meestal als een witte glans. 

De glans van de satijncavia is gemakkelijk te herkennen bij de meeste rassen. Wie eenmaal een satijn in het echt gezien heeft, zal meestal daarna de glans er zo tussenuit pikken. De glans is voornamelijk zichtbaar op de kop. Zeker in lichte kleuren wordt de vacht op de neus haast doorschijnend: je ziet de huid er doorheen schijnen, waardoor ze erg gemakkelijk te herkennen zijn. In donkere kleuren is het vaak wat lastiger herkenbaar, maar zeker in het zonlicht is het goed te zien. 

 

Rassen

Satijncavia's komen tegenwoordig in ieder ras voor. Het meest populaire ras was jarenlang de gladhaar in de kleuren rood, buff, goud, crème, wit roodoog en met de rustekening (zwart). Dit zijn de erkende kleurslagen, wat betekent dat gladharen satijn in deze kleuren geshowd kunnen worden. Sinds 2000 is de borstel rood satijn ook definitief erkend. Dit betekent dus dat je vooral cavia's van deze rassen in satijn aan kunt treffen.

Tegenwoordig is het moeilijk om dieren zonder satijn in de achtergrond te vinden. In veel rassen zit satijn in de achtergrond. Zeker in de langharige verdunningskleuren (dus sheltie, coronet en peruvian in bv lilac-goud-wit, choco-crème-wit etc) zijn nauwelijks meer vrij van satijngenen.

Maar ook rassen waarbij satijn absoluut niet gewenst is (zoals rexen, die een stugge beharing dienen te hebben) zijn te vinden in de satijnvariant.

Bij Knoevel zijn zelfs twee satijnen skinnydragers binnengekomen. het feit dat (praktisch) haarloze rassen het satijngen dragen, is verschrikkelijk. De beharing op de neus van de skinny's komt veel overeen met die van de us teddy, en bij dit ras is het verschrikkelijk moeilijk om satijn en niet-satijn van elkaar te onderscheiden.

Baldwins worden na enkele weken volledig kaal: er is geen haar meer te bekennen die je zal vertellen of het om een satijncavia gaat.

 

Voorbeelden

Op deze beelden ziet u een crème gladhaar satijn en een gewone crème gladhaar. Het verschil is overduidelijk, zeker rondom de neus en ogen.

 

 

Satijn borstel roodbont:

 

Satijn gladhaar rood:

 

Satijn rus sheltie:

 

Satijn lilac coronet:

 

Satijn chocobont US Teddy:

 

Satijn wit roodoog gladhaar:

 

Satijn driekleur gladhaar:

 

Satijn zwartbont skinnydrager (de satijnglans is hier niet waarneembaar. Pas wanneer men bewust de witte vlekjes in het licht bekijkt, valt de satijnglans op: