Welkom

Nieuw op de site: satijnziekte in een vergevorderd stadium. Klik hier!

Welkom op www.satijncavia.nl. Deze website is een initiatief van Caviarusthuis Knoevel. Knoevel zet zich al jaren in voor het onderzoek naar satijnziekte, een verschrikkelijke aandoening aan de botten die voornamelijk voorkomt bij satijncavia's. Dit probleem, dat zich voornamelijk voordoet bij satijncavia's, blijft nog steeds een groot mysterie en uit diverse wetenschappelijke publicaties is duidelijk gebleken dat meer onderzoek gewenst is, om uit te vinden hoe het probleem ontstaat en wat er aan te doen is.

Caviarusthuis Knoevel houdt zich met dit onderzoek bezig nadat vele satijnen die daar zijn opgevangen, zijn gestorven aan de vreselijke gevolgen van satijnziekte. Het is ons doel om op diervriendelijke wijze uit te vinden waar de oosprong van het probleem ligt, om zo een oplossing te kunnen vinden. Hoewel we niet uitsluiten dat gezonde satijnen en gezonde satijnfok kan bestaan, weten we wel dat er bij iedere satijn een kans op satijnziekte aanwezig is, alleen hoe groot deze kans is, is tot op heden onbekend. Voor ons is echter iedere procent kans, een te grote kans. Meer informatie over Caviarusthuis Knoevel vind je op deze website en op www.knoevel.net .

 Op deze site proberen we je ze veel mogelijk op de hoogte te houden van nieuwe stappen in het satijnonderzoek. Daarbij moet men altijd rekening houden dat echt, intensief onderzoek jarenlang duurt en iedere nieuwe stap een voorzichtige stap is, en aan de hand van resultaten van een kleine groep dieren er nog geen grote conclusies kunnen worden getrokken.

Deze site is opgedragen aan Sammeke, een choco-goud-witte satijn US Teddy. Sammeke is in januari 2008 ingeslapen toen de satijnziekte bij haar te erg was en haar leven niet langer caviawaardig was. Na haar overlijden is Sammeke de eerste cavia met satijnziekte waarvan nieuwe beelden zijn gemaakt, die ons een stap verder hebben geholpen in het satijnonderzoek.